keer bekekenspacer home icon spacer home icon

Gepost op : woensdag 4 juli 2012 : Achter elke succescolle man staat een sterke vrouw ?

Kan best ! Maar het kan zeker ook andersom...

De coach van Evi van Acker, de Nederlander Wil van Bladel, is er het bewijs van. De man begeleidt Evi sinds 2003 : "Ik ontmoette Wil voor het eerst in 2003 toen ik nog in de Europe klasse zeilde. Hij coachte me toen op verschillende grote wedstrijden naar aanloop van de Olympische Spelen in Athene. Al snel werd me duidelijk dat er iemand bestond die mogelijks nog fanatieker is dan ikzelf! Wil werd zelf wereldkampioen in de Vaurien, Europees kampioen in de Tornado en nam deel aan de Olympische Spelen in 1984 en 1988. Een brok ervaring met andere woorden! Wil is sinds 2007 mijn full time coach. We gingen samen naar Peking en nu… op naar London!!", aldus Evi.

Sinds 2009 is Wil ook de bezieler van het VYF Talent team. Het team bestaat uit 8 talentvolle zeilers met Olympische ambities : Levi Slap, Sam Van Dormael, Emma Plasschaert, Nikolaas Van de Loock, Matthias Van de Loock, Jeroen Belis, Tom Pelsmaekers en Emiel Brusselmans. "Je hebt een ander nodig van hetzelfde niveau ongeveer om je aan te meten en om beter te kunnen worden, en om elkaar te pushen naar een hoger niveau", vertelt Wil. Deze win-win-situatie waarbij de teamleden Evi als een baken zien om hun eigen Olympische droom in de toekomst te kunnen waarmaken, en waarmee het gemis aan sparring partners van Evi werd opgelost, moet ook bijdragen tot een optimale voorbereiding voor de spelen in Londen.

VYF Talent Team from Vlaamse Yachting Federatie on Vimeo.

"Winnen doe je niet alleen !", beseft ook Evi. Frank De Witte, Titi Mullie, Kristof Huts staan sinds 2009 in voor de fysieke begeleiding. Ze zorgen voor de krachtschema’s, conditie- en houdingstrainingen, etc… Karlien Veugelers is kinesiste en gaat mee naar de allerbelangrijkste wedstrijden. Jef Brouwers, de sportpsycholoog helpt Evi met het mentale aspect van de sport. En Tom Elegeert maakt specifieke en gedetailleerde weerberichten, die kunnen helpen bij het bepalen van de juiste wedstrijdstrategie. Hij werkt sinds het jaar 2000 als (marien) meteoroloog.

Zoals je merkt, werd niets aan het toeval overgelaten. Zou Evi van Acker ons landje een gouden plak kunnen bezorgen ?


Gepost op : vrijdag 13 april 2012 : Wereldkampioen freestyle Steven Van Broeckhoven verdedigt zijn titel

Steven Van Broeckhoven zette zijn eerste stap op de surfplank in Vossenmeren in Lommel. Pas een vijftal jaar later begon hij te trainen op zee. Dan maakte hij weekenduitstapjes met andere surfers en het gebeurde ook regelmatig dat zijn ouders hem naar de kust brachten als de wind daar goed zat. Tegenwoordig traint hij in plaatsen als Tarifa, Kaapstad en Bonaire, maar beschouwt hij het Grevelingenmeer nog steeds als zijn homespot.

Vorig jaar werd Steven wereldkampioen freestyle windsurfing. Hij deed dit op eigen kracht, volhardend in de boosheid, want een coach heeft hij niet. Het wereldkampioenschap van de PWA (Professional Windsurfers Association) start op 19 april. Er zullen voor dit kampioenschap 10 manches gevaren worden :

Twee tot vier freestylers voeren tegelijk hun bewegingen uit en worden door een vakjury gequoteerd op techniek, moeilijkheidsgraad, diversiteit en stijl. Telkens gaan de beste een ronde verder.

Steven trainde deze winter drie maanden in Zuid-Afrika. "Om aan mijn nieuw materiaal van JP en Neil Pryde gewoon te raken", vertelt hij. Het filmpje hierboven bewijst dat die aanpassing meer dan behoorlijk liep en Steven klaar staat om zijn titel met hand en tand te verdedigen dit seizoen!


Gepost op : dinsdag 13 december 2011 : Evi Van Acker behaalde zilver op het WK in Perth

Evi is ontgoocheld maar ook te vreden met haar tweede plaats op het wereldkampioenschap Laser Radial in het Australische Perth. Ze had nochtans de hele week aan de leiding gestaan tot ze zaterdag de 13de en de 19de plaats behaalde. Ze leek op de slotdag echter opnieuw op weg naar het goud. Evi was niet zo goed vertrokken maar ze wist zich van de achtste positie op te werken naar de leiding en wist die zelfs verder uit te bouwen tot ze in het laatste voor de windse rack een penalty kreeg van de jury. Omdat ze een rondje moest draaien eindigde pas op de derde plaats. Ze beseft dat ze de wereldtitel zaterdag eigenlijk verloren heeft en niet in de medalrace. Haar selectie voor de Olympische Spelen staat hiermee vast. De Nederlandse Marit Bouwmeester werd de wereldkampioene. Videoverslag : http://www.sporza.be/permalink/1.1174715.


Gepost op : zondag 23 oktober 2011 : De laatste Q-Cup.

Vorige zondag trokken 3 zeilertjes van de jeugdwerking naar Oostende waar de finalewedstrijd van de Q-cup werd gevaren. Vera, Dries en Nele moesten al vroeg uit de veren want de inschrijvingen startten al om 9u00. Het was een klare sterrenhemel toen ze vertrokken en toen de zon opkwam hing er boven de velden een dikke nevel. Het zou tot de middag berenkoud blijven.

Maar onze drie musketiers lieten de kou niet aan hun hart komen en ze waren extra gemotiveerd omdat ze goede bootjes van de club hadden meegebracht. De bootjes die soms door clubs ter beschikking gesteld worden zijn niet altijd om vrolijk van te worden. Er moet meestal nog gebriccoleerd worden om bijvoorbeeld de voetbanden, als die er al inzitten, op zijn plaats te houden of moet je zelf wat touwwerk in orde brengen om het fatsoenlijk te kunnen optuigen. Maar liever dat dan een bootje van het VYF. En ze hebben het geweten, want het VYF was zijn bootjes, voor deze gelegenheid, blijkbaar ergens gaan ruilen. Het VYF heeft 2 mobiele zeilscholen met in totaal 17 optimisten. Ze zijn goed uitgerust maar jaar na jaar blijkt dat deze bootjes trager zijn dan de meeste anderen omdat ze niet stijf genoeg zijn en omdat de gewichtsverdeling anders is waardoor ze voor de wind snel gaan "duiken". De Q-cup blijft een moeilijke evenwichtsoefening : het is een recreatieve wedstrijd waar fairplay voorop staat. Maar het is dus ook een wedstrijd ! En het VYF is zich van het probleem bewust want ze hadden er voor gekozen om voor de finale geen enkel van hun eigen bootjes in te zetten.

Het zou ook de bijdrage van Sara kunnen zijn, die ad interim, de taken van An van het VYF overnam en de wedstrijden leidde. Ze wist zich tot op dezelfde mentale hoogte te brengen als de jeugdige zeilers, die ze veelal bij naam kende, maar wist telkens ook goed over te brengen dat haar wil wet was. Zonder afbreuk te willen doen aan de kwaliteiten van An moet toch gezegd worden dat Sara de Q-cup met veel talent tot een goed einde wist te brengen.

Aan deze laatste Q-cup van 2011 kwamen 57 deelnemers aan de start. Ze zouden allemaal alle 4 manches uitvaren. Onze 3 zeilers eindigde telkens in de eerste helft van het deelnemersveld. Nele bleek na de eerste manche helemaal in vorm te zijn. Ze eindigde daarin als vijfde. In de tweede manche deed ze het zelfs nog een plaatsje beter. In de derde manche eindigde ze zelfs als tweede, wat haar deed dromen van een ereplaats. Maar in de laatste manche neemt ze een slechte start en ze rond de bovenboei pas als elfde. In het ruime rack kon ze al enkele plaatsen goedmaken en het laatste kruisrack vatte ze als zevende aan. Ze eindigde in deze manche uiteindelijk als vijfde.

Het zou niet meer voldoende zijn om het erepodium te mogen bestijgen. Nele eindigde in het wedstrijdklassement op de vierde plaats en in het eindklassement strandde ze op de 14de plaats van de 131 deelnemers. Ze had graag bij de eerste 10 geëindigd en waarschijnlijk was ze dat ook waard, maar omdat ze enkele kleinere wedstrijden heeft gevaren heeft ze iets minder punten bij elkaar gesprokkeld. Dit is, volgens haar, de laatste wedstrijd die ze gevaren heeft in de Optimist. Niet omdat ze teleurgesteld is, maar omdat ze dat vooraf al had laten weten. Ze voelt zich tegenwoordig beter in haar Europe.

Vera eindigde op de 20ste plaats in het wedstrijdklassement en Dries als 21ste. De volledige wedstrijduitslagen zijn te bekijken op de volgende url : http://www.vyf.be/library/zeilschool/Q-cup/SLAM_Q-cup_resultaten_indiv-club_2011GOED%21%21%21%21.pdf?1318926850.

VVW Turnhout deed aan 6 van de 9 wedstrijden mee. In totaal deden 16 clubs mee. Onze club eindigde in 2 wedstrijden als de beste club en behaalde in het clubklassement de vierde plaats.


Gepost op : zaterdag 10 september 2011 : 2 podiumplaatsen voor onze club in de Q-Cup.

De Q-Cup vond vandaag plaats op de surf- & zeilclub Del Mare in Waasmunster. Merlijn en Nele lieten in de eerste manche al zien wat ze waard waren. Ze waren zinnes om er volledig voor te gaan...

Wij trokken met 5 jeugdige leden naar de derde manche van de Q-Cup : Dominique, Dries, Vincent, Merlijn en Nele. Deze manche stond op ons programma omdat de manche in Brugge, die morgen wordt gezeild, vorig jaar tegenviel en omdat we in de vorige edities van de Q-Cup de manche in deze zeilclub nog niet hadden meegedaan. Het bleek een goede keuze te zijn. Het is een kleinschalige zeilclub met een mooi clubhuis en een niet al te grote waterplas. Het startsein werd vooraan op de plas gegeven, en de ouders konden hun gasten vanaf het zonnige terras gadeslaan.

Er kwamen 18 deelnemers aan de start met slechts 16 beschikbare bootjes. Om toch iedereen de wedstrijd te laten varen had men beslist om per manche, via loting, 2 mensen aan wal te houden. Er zou een extra vijfde manche gevaren worden met de mensen die een keer aan de kant hadden moeten staan. Bij de Q-Cup wordt er een puntensysteem gehanteerd waarbij de winnaar het maximum aantal punten krijgt, wat overeenstemt met het aantal deelnemers van de wedstrijd. De laatste krijgt slechts 1 punt. Omdat ze in deze laatste manche maar met slechts 8 zeilertjes streden, werden enkel de even punten verdeeld : De eerste kreeg 16 punten en de tweede slechts 14 punten. De laatste in deze manche zou dus 2 punten krijgen.

Merlijn had vorig seizoen ook al eens een keertje de finale van de Q-Cup gevaren. Hij heeft sindsdien heel wat bijgeleerd. Hij kwam in de eerste manche van zijn eerste Q-Cup dit jaar als eerste over de streep. Hoe overtuigender van je kunnen, kan je zijn ? Ook in de volgende manches eindigde hij vooraan.

Dominique, Vincent, Nele en Merlijn werden verwezen naar de 5de manche. De wind was sterk afgezwakt en het duurde dan ook even eer de bootjes, na de start, uit ons gezichtsveld verdwenen. De wedstrijdleiding besliste dan tijdens de wedstrijd dat enkel de driehoek moest gevaren worden, zonder de lus. Het was Merlijn die als eerste, en ver voorop de andere, terug in zicht kwam in het laatste rack. Maar de wind viel volledig weg en Merlijn lag na verloop van tijd eenzaam wat te dobberen. Een tijdje later kwam Nele, helemaal alleen, aanzeilen. Ze volgde een koers wat verder van de kant dan Merlijn en kon zo wat profiteren van meer wind. Nele ging uiteindelijk Merlijn nog voorbij. Haar beste manches waren : een eerste plaats, een tweede plaats, een derde plaats en een vierde plaats. Het was niet voldoende om als winnaar uitgeroepen te worden, al zal het zeker niet gigantisch veel gescheeld hebben. Nele werd tweede en Merlijn werd derde in de einduitslag.

De opvalendste prestatie liet zeker Merlijn optekenen. Is dit nieuw talent wat komt bovendrijven ? Als hij volgende week meedoet met het clubkampioenschap eenmansboten, dan is hij een geduchte kandidaat om aanspraak te maken op de titel in de Optimistklasse, lijkt mij. Ik ben benieuwd !


Gepost op : dinsdag 6 september 2011 : Dries staat op de 11de plaats in het individueel klassement van de Q-Cup.

Dries verraste afgelopen zondag tijdens de Q-Cup 2011 in ZSC Broechem toen hij in de eerste manche als derde de bovenboei rondde. Hij moest echter heel wat capriolen uithalen om de boei voorbij te zeilen zonder ze te raken. In het eerste ruime rack werd hij door verschillende zeilers voorbij gevaren. Hij werd tot overmaat van ramp ook nog eens gedwongen een stormrondje te maken. In het volgende ruime rack werd het een spelletje van haasje-over. De wind was ondertussen bijna volledig weggevallen waardoor er beslist werd om de finishlijn te verplaatsen. Hiervan kon Dries profiteren om nog snel enkele plaatsjes goed te maken. Hij eindigde in de eerste manche als vierde.

Ook Dominique, die de dag voordien al een puike prestatie neerzette tijdens de afvaart van de Maas, liet zich opmerken met een negende plaats in de derde manche.

Dries eindigt in Broechem op de 15de plaats gevolgd door Dominique op de 16de plaats. Dries staat hiermee op de 11de plaats in het voorlopig individueel klassement. VVW Turnhout staat op de 6de plaats in het clubklassement.

De clubprijs werd weggekaapt door VVW Inside, die met hun groot aantal deelnemers het best vertegenwoordigt waren tijdens de voorbije 2 wedstrijden. Ook in het clubklassement zijn ze momenteel oppermachtig.

Clubklassement op zondag 4 september 2011 :

Club

KLYC 28 augustus

ZSC Broechem 4 september Totaal
VVW Inside 75 punten 126 punten 201 punten
RYCB 44 punten 77 punten 121 punten
VVW Brugge 22 punten 86 punten 108 punten
KLYC 46 punten 59 punten 105 punten
ZSC Broechem 19 punten 70 punten 89 punten
VVW Turnhout 22 punten 57 punten 79 punten
WVD Mechelen 20 punten 40 punten 60 punten
NWV Berlare 0 punten 33 punten 33 punten
ZV Gavermeer 0 punten 26 punten 26 punten

Gepost op : maandag 29 augustus 2011 : Nele werd 14de tijdens de Q-Cup bij KLYC

Afgelopen zondag is op het Galgenweel in Antwerpen de Q-Cup 2011 van start gegaan. De organiserende club was KLYC die voor de tweede keer op rij de openingsrace van de Q-Cup voor zijn rekening nam. Deze eerste wedstrijd van de Q-Cup was een onverhoopt succes. Liefst 26 deelnemers kwamen aan de startlijn.

Om 10u45 gebeurde de briefing door de wedstrijdleider. Het parcours werd uitgelegd en aan de deelnemers werden de gebruikte vlaggen verduidelijkt. Ook de startprocedure werd uit de doeken gedaan. De nadruk werd gelegd op fair play : botsingen moesten vermeden worden en protest van de deelnemers zou niet aanvaard worden.

Tijdens de eerste manche blies de wind met een kracht van 2 tot 3 Beaufort over het water. Het kruisrak was hard labeur en de ruime koers was ook al geen sinecure. De Optilène-bootjes gingen bij deze koers al snel duiken. Zo zag Dries in zijn eerste ruime rak zijn bootje helemaal onder de waterspiegel verdwijnen. Nele zeilde tijdens deze mange haar beste prestatie en ging als 10de over de eindstreep.

Voor de tweede manche werden de boeien herlegd en werd het wedstrijdveld ingekort. De wind was wat afgenomen. Dries vertrok tijdens de start net iets te snel en werd teruggeroepen. Het geluidsignaal ging vroeger af dan dat ze de klassevlag streken, volgens zijn eigen zeggen.

Nele stond op de 10de plaats bij de tussenstand tijdens de middagpauze. Extra thermische sokjes en een warme muts werden bovengehaald om het bijna herstweer te trotseren. De derde manche werd later gestart dan gepland omdat de hemelsluisen werden opengezet. Dit was Dries zijn beste mange : 14de plaats.

In de 4de en laatste mange slaat het noodlot voor Nele toe. Ze verliest haar muts en door het geklungel om ze terug op te zetten ook nog eens enkele plaatsen in de rangschikking. Gelukkig telt de slechtste mange voor de einduitslag niet mee.

Nele werd uiteindelijk 14de en Dries 18de. Tijdens de prijsuitreiking wonnen ze beiden nog een extra prijs. De clubprijs, een waardebon van 100 euro, werd gewonnen door VVW Brugge.


Gepost op : zaterdag 9 juli 2011 : Evi Vancker is Europees kampioen 2011

Het was weeral 4 jaar geleden dat Evi Vanacker nog een gouden medaille won. Gisteren, na de medaillerace op het Europees kampioenschap Laser Radial, was het toch weer zover.

Evi Van Acker stond voor de medaillerace aan de leiding. Maar door een individuele terugroep, omdat ze te vroeg startte, kwam zij als laatste over de startlijn. Evi concentreerde zich op haar dichtste concurenten. Ze kon een penalty afdwingen van de Croatische Tina Milhelic, die in de rangschikking net achter haar stond. Ze rondde de bovenboei als zesde. Dit zal zal later ook haar einduitslag worden in de Medalrace.

De Chinese Lija Xu, die derde werd in de medaillerace, sprong in het eindklassement Evi voorbij met slechts 3 punten verschil. Het geeft Evi een beetje een slecht gevoel. Maar ze mag zich toch Europees kampioen noemen, aangezien China in een ander continent ligt. En terecht, denk ik. Ze stond gans het kampioenschap aan de leiding met slechts 1 mindere dag. In de Medalrace kwam een slechte start nog bijna roet in het eten gooien.

Deze overwinning komt voor Evi goedgelegen, in dit pre-Olympisch jaar ! Ze was na de wedstrijd zeer tevreden en deze gouden medaille zal haar zelfvertrouwen zeker doen opkrikken.

De zilveren medaille was voor de Croatische Tina Milhelic en het brons was voor Alicia Cebrian van Spanje. Marie Van Laer werd met 254 punten 88ste.


Gepost op : zaterdag 25 juni 2011 : ISAF kiest Olympische boten voor 2016

Geen kielboten, geen matchracen, een skiffklasse voor vrouwen en gemengde catteams. Dat zijn de belangrijkste veranderingen in het olympische zeilprogramma voor 2016. De wereldzeilbond ISAF koos op 7 mei een aantal boten waarin gezeild gaat worden, nadat eerder de zeildiscplines waren bepaald. Een paar klassen wordt later ingevuld. In Rio 2016 zien we op het olympische water:

  1. Windsurfen en/of kitesurfen mannen – klasse wordt later gekozen
  2. Windsurfen en/of kitesurfen vrouwen - klasse wordt later gekozen
  3. Eenpersoons mannen – Laser
  4. Eenpersoons vrouwen - Laser Radiaal
  5. Skiff mannen - 49er
  6. Skiff vrouwen – klasse wordt later gekozen
  7. Tweepersoons boot mannen - 470
  8. Tweepersoonsboot vrouwen - 470
  9. Gemengde tweepersoons multihull - klasse wordt later gekozen
  10. Eenpersoons mannen - Finn

De ISAF laat het matchracen opnieuw vallen als olympische zeildiscipline en ook de kielboten zijn exit. Dat laatste vergroot de kloof tussen olympisch zeilen en het grote boten-circuit.

(Bron : www.Ziltmagazine.com)


Gepost op : zondag 12 juni 2011 : Evi van Acker werd 2de op de Skandia Sail for Gold Regatta

De Skandia Sail for Gold Regatta zit erop. Gisteren was het medal race day en de spanning was in Weymouth, in het Verenigd Koninkrijk, te voelen. Er stond dan ook heel wat op het spel : mogelijke Olympische selecties, ISAF World Cup punten, de wedstrijduitslagen en natuurlijk het eergevoel van de deelnemers.

Het was ook de trots van Evi die haar de kracht heeft gegeven om het zilver in veiligheid te brengen. Ze was nochtans slecht gestart en ronde de eerste boei als laatste van de 10 deelnemers. Bij aanvang van de wedstrijd stond ze 6 punten achter op Marit Bouwmeester (NED) en 14 punten voor op Annalise Murphy (IRL). Bij het ronden van de eerste bovenboei lag Annalise Murphy op de derde plaats waardoor Evi geen aanspraak meer kon maken op het zilver. Evi moest op dat moment alles uit de kast halen. Ze probeerde goed naar de vlaggen te kijken en concentreerde zich op de snelheid. Aan de gate had ze al 6 zeilers ingehaald en Evi zal uiteindelijk als derde finishen.

Marit Bouwmeester vaarde steeds in de top 3 en het goud is tijdens de wedstrijd nooit bedreigd geweest. Het jonge Ierse talent, Annalise Murphy, behaalde het brons.

Evi schrijft het volgende op haar blog over haar prestatie : “Vorig jaar werd ik hier zevende, dit jaar tweede. Absoluut een stijgende lijn! Een medaille winnen op het Olympisch vaarwater doet heel veel deugd! Globaal ben ik heel tevreden met deze week.”

Wij hopen dat deze stijgende lijn kan aangehouden worden en dat Evi, volgend jaar, voor ons land een Olympische medaille mee naar huis kan brengen.