keer bekekenspacer home icon spacer home icon

Gepost op: woensdag 22 maart 2017: Start van het zeilseizoen

Beste Vrienden

Het doet mij veel plezier om jullie hier vandaag te mogen ontmoeten, ondanks de maartse buien, maar voor echte zeilers “het waait tenminste”. En de zeilers van vandaag zijn niet de eersten van het jaar. Het ijs werd dit jaar letterlijk gebroken door Dominique en Kiari.

Als u goed hebt opgelet heeft het bosbeheer naast ons clubhuis enkele “zone vreemde” bomen gekapt, dit houdt ook in dat de luwte van vroeger verdwenen is. Het opruimen van de gekapte bomen heeft echter zichtbare littekens nagelaten. Ook onze houtwal was gesneuveld in de strijd.

Gisteren werd naar goede gewoonte onze poetsdag gehouden. Mijn oprechte dank gaat uit naar de 20 noeste vrijwilligers die gisteren de weergoden trotseerden. Een gevarieerde groep vrijwilligers, in leeftijd variërend van 17 tot 84 hebben er voor gezorgd dan alles vandaag spic en span is.

Ook het bestuur onderging weer enkele wijzigingen. Van Leon na 10 jaar, Bart na 6 jaar en Carl na 2 jaar nemen we afscheid. Ik wens hen allemaal te bedanken voor hun gedreven inzet tijdens al die jaren.
In 2016 hadden we als club het geluk om op een kleine, maar zeer gedreven equipe van vrijwilligers een beroep te kunnen doen. Het zijn die vrijwilligers die een club, samen met het bestuur, op wieltjes laten lopen. Ik wil hen ALLEMAAL van harte bedanken.
Als ook jij je geroepen voelt, en roepen zullen we, aarzel dan niet om je op te geven voor één of meerdere vrijwilligersgroepen.
Onze roep vind je op het rondgedeelte document.

2016 was een recordjaar voor onze club met maar liefst 321 leden.
Dit is mede te danken aan het groot aantal cursisten die ook na hun cursus “blijven hangen” dankzij onze schitterende jeugdwerking.
Ook dit jaar hebben we weer een ruim cursusaanbod van 24 cursussen, een mogelijkheid om les te geven aan 192 cursisten. Dit dankzij onze grote equipe lesgevers.
Op dit ogenblik zijn er al 81 ingeschreven.
Voor al die jeugdwerkers en lesgevers: mijn grootste appreciatie en dank.
Die grote equipe lesgevers is echter een vollatiel gegeven. Velen werken hard aan hun A-Brevet, dat als ingangsexamen telt voor de cursus initiator, en kunnen dan les beginnen geven. Maar buiten de zeldzamen die nadien in een onderwijssysteem terecht komen met toch enige beschikbare weken tijdens de vakanties om les te blijven geven, is het voor de anderen na hun studies spijtig genoeg meestal gedaan met lesgeven.
We moeten dus onze jeugd warm maken om hun A-Brevet af te leggen,  en nadien hun initiator-cursus te doen, om zo voor de toekomst onze equipe te blijven versterken.
Gelukkig heeft ook Sport Vlaanderen begrepen dan niet iedereen in de wieg gelegd is om aan een groep les te geven, en werd als tussenschakel de cursus aspirant-initiator in het leven geroepen, om te smaken of het lesgeven echt wel in iemands genen zit.
Onze club neemt al jaren het initiatief door de A-Brevetexamens (inclusief voorbereidingssessies) en de cursus aspirant-initiator, in eigen club, te organiseren. Dit was mee de aanleiding dat we enkele jaren geleden een groep van 10 initiators uit eigen club konden introduceren. Deze naderen echter allemaal het einde van hun studies. En we merken dat de interesse voor het A-brevet en aspirant momenteel op een laag pitje staat.

We dreigen immers de A-brevet-examens te moeten annuleren wegens te weinig deelnemers en ook voor de aspiranten ziet het er voorlopig niet zo goed uit.
Hopelijk bieden er zich nog kandidaten aan.
Dit A-Brevet is niet enkel voor de jeugdige toekomstige lesgevers, maar is ook een bevestiging van je zeilkennis, met een brevet dat over heel Europa erkend is.

Om de bekendheid van onze club uit te dragen, gaan we ook dit jaar weer deelnemen aan de opening van het Turnhouts Toeristisch seizoen op zondag 23 april. Enkele opgetuigde boten vormen dan alvast een blikvanger op de Jacobsmarkt in Turnhout. Kom gerust eens langs en blijf mogelijk even hangen om je liefde voor de zeilsport te delen met de voorbijgangers.
We zullen dan iedereen kunnen uitnodigen voor onze opendeurdagen van 6 en 7 mei. Hiervoor mag je vanzelfsprekend heel je kennissenkring voor aanspreken. Verwijs ze naar onze website. Onze webmaster slaagt er steeds in om deze altijd up to date te houden, met nieuws en filmpjes van de club en de sport in het algemeen.

Een gevulde kalender hebben we ook dit jaar weer voor jullie opgesteld. Als je pro-memorie graag nog een of enkele fysieke exemplaren van onze kalender wil meenemen, aarzel dan niet. Je vindt ze in ons clubhuis.

Ook de lidkaarten zijn al ter beschikking.

Een groot deel van onze activiteiten zijn de 1ste zondagwedstrijden (met eigen en gratis clubboten), en de splashcup. De ideale gelegenheid, ook voor beginnende zeilers, om hun vaardigheden bij te schaven. Aarzel niet, doe gewoon mee.

Zoals vorig jaar, maken we bij deze gelegenheid gebruik om de laureaten van vorig jaar, in beide competities, even in het figuurlijke zonnetje te zetten. We beginnen met de 1ste zondagwedstrijden.
In 2016 hebben 32 verschillende deelnemers (27 in 2015) tijdens 12 wedstrijden over 6 zondagen gestreden voor de wisselbeker:

         3de plaats   66,7 punten       Leon Liebregts
         2de plaats   48,1 punten       Carl Proost         
         1ste plaats  47,8 punten       Jan Proost (wisselbeker)

Vervolgens onze Splashcup. Waar we in 2016 (zoals in 2015) met 16 verschillende deelnemers tijdens 9 dagen en 19 verschillende wedstrijden zeilden, kwamen we tot volgend resultaat:

         3de plaats   67 punten          Charlotte Proost
         2de plaats   65  punten         Bart Proost        
         1ste plaats  49 punten           Jan Proost (wisselbeker)

Ik wens jullie, in naam van het bestuur, een prachtig seizoen met veel zeilgenot en meer dan voldoende wind.

Het bestuur trakteert jullie nog graag op een hapje en een drankje. Wie nog geen drankbonnetjes heeft, kan die bekomen bij Luc Buyens.

Gezondheid.