keer bekekenspacer home icon spacer home icon

Gepost op : zondag 14 augustus 2016 : Wannes Van Laer verlaat Rio met winst in regatta

Zeiler Wannes Van Laer heeft een punt gezet achter zijn Olympische Spelen in Rio de Janeiro met een 17e plaats in de Laser-klasse. Een plaats in de Medal Race zat er niet in, maar de Brusselaar blikt met plezier terug op zijn overwinning in de negende regatta.

“Het is bijzonder om een olympische regatta te winnen, helemaal anders dan een regatta in de Wereldbeker. Het ging bovendien om de race waarbij alle media op het water waren, met de helikopter boven ons. Dat was echt niet alledaags en dat doet veel plezier. Ik had gisteren (vrijdag) gezegd dat ik in schoonheid wou eindigen. Veel beter kon ik niet doen”, zo verklaarde de 31-jarige zeiler die vier jaar geleden in Londen nog op de 34e plaats strandde.

“In de laatste regatta gleed de schoot uit mijn vingers en kapseisde ik. Ik viel terug van de 10e naar de 32e plaats. Ik ben vervolgens opnieuw opgeklommen naar de 18e plaats, maar zonder dat had ik twee mooie races gezeild”, aldus Van Laer.

De Belgische zeiler blikt tevreden terug. “Voor de Spelen hoopte ik beter te doen, maar mijn eerste dag verplichtte me om van ver terug te komen. Ik heb elke dag een goede en een gemiddelde race gehad. Fysiek heb ik alles gegeven. En ik zal die negende regatta niet vergeten, temeer omdat ik niet op kop vertrok (17e aan de eerste boei).”

Van Laer laat de Laser nu enkele maanden aan de kant. Nadien gaat hij beslissen over zijn toekomst. “Er is best een goede kans dat ik voortdoe. Hoewel ik hier in Rio op beter had gehoopt, voel ik dat ik fysiek dit jaar veel vooruitgang heb geboekt. Ik zou graag willen weten of ik nog meer vooruitgang kan boeken”, zo besloot de zeiler.

Bron:Het Belang Van Limburg


Gepost op : zondag 3 april 2016 : Wannes Van Laer zeilt naar vijfde plaats in Palma de Mallorca

Zaterdag werden in Palma de medailleraces gevaren in Laser voor de Trofeo Princesa Sofia. Wannes Van Laer wist zich hiervoor te plaatsen door een van zijn beste regatta's tot nog toe te varen.

In de Lasercategorie eindigde Wannes Van Laer als vijfde. Hij werd in de afsluitende Medal Race zesde en totaliseert 83 punten. De Nieuw-Zeelander Andrew Maloney (57 punten) won. Sam Vandormael is 29ste en William De Smet 38ste.

"Ik ben heel tevreden na deze wedstrijd. Ik heb hier het goede gevoel teruggevonden en besef dat de puzzelstukjes maar één keer volledig op hun plaats moeten vallen, en dat is in Rio", reageert de Wijtschatenaar. "Er valt nu toch een zekere last van mijn schouders. Ik heb wat moreel bijgetankt en besef dat ik nu dit goede gevoel moet vasthouden tot en met de Spelen. Tijdens de medaillerace vandaag ben ik van plaats 2 naar 9 teruggevallen, maar wist nog terug te komen naar een zesde plaats. En kon daarbij mijn voornaamste concurrenten voor een top 5 eindklassering op voldoende afstand houden. het is een goeie week geweest, met een uitstekende combinatie van mogelijke omstandigheden. Van veel wind tot weinig, en van zon tot regen. Het was een wedstrijd voor allrounders." België is op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro zeker van één deelnemende boot in de categorieën Laser Radial, Laser en 49er.

Bron: kw.knack.be/west-vlaanderen


Gepost op : maandag 8 februari 2016 : Evi Van Acker en haar coach Wil van Bladel: al ruim een decennium de professioneelste tandem van de Belgische topsport

Evi Van Acker is onze grootste medaillekandidate in Rio. Tot de Olympische Spelen navigeert de Gentse zeilster maandelijks door de actualiteit in de krant DeMorgen. Dit weekend verscheen haar eerste column.

Als op 22 augustus 2016 zeilster Evi Van Acker en haar coach Wil van Bladel samen met Belgian Olympic Team terugvliegen van Rio naar Brussel, gaat de Brazilliaanse deur voor een hele lange tijd dicht. In de weken na de Olympische Spelen van Londen in 2012 volgenden al een eerste bezoek en een stage op het moeilijkste olympische zeilwater ooit. Hoe vaker ze er zeilden, hoe complexer het water werd. Drieënhalf jaar later is Rio hun tweede, af en toe zelfs eerste thuis.

Zopas hebben ze in Miami een World Cup gewonnen en volgende week gaat het alweer richting Rio. Als het moet, gaan ze dit voorjaar nóg een keer en dan reizen ze in juli ook nog eens extra vroeg af voor de Olympische Spelen zelf. Sinds haar bronzen medaille in Londen heeft Evi Van Acker uren, dagen, weken maanden samen met Wil van Bladel getraind in de Baai van Guanabara.

Toerisme zat er nooit in, op die ene strandvakantie in búzios na.

Evi Van Acker: "Mijn vriend is overgekomen tussen twee stages in; zo moest ik niet naar huis. Verder hebben we niks van het land gezien, behalve een paar toeristische hotspots in Rio, zoals het Christusbeeld en de Suikerberg.". (lacht) "Zelfs daar boven op die berg hadden wij meer oog voor de stromingen in de baai en de verschillende kleuren van het water dan voor de stad Rio onder ons. Ik weet dat de Nederlanders, Australiërs en Engelsen voor Rio een hele equipe hebben om stromings- en klimaatgegevens te verzamelen en dat wij de stroming in kaart brengen door flesjes in het water te gooien en te kijken welke kant die opgaan. Maar ik heb Wil, en hij is misschien wel de beste coach van de wereld.".

Wil van Bladel: "Ik probeer alleen maar het onvoorspelbare zo voorspelbaar mogelijk te maken, waardoor je steeds zekerder wordt van je strategie.".

Lees ook: Achter elke succescolle man staat een sterke vrouw ?

(Verschenen in DeMorgen van 06/02/2016)