De “afvaart van de Maas” op 1 september 2007

Op 1 september was het zover, voor de eerste keer gingen 8 van onze optimist-zeilers de Maas afvaren. Dit jaarlijkse evenement georganiseerd door de zeilvereniging Noord Limburg Maas was dit jaar aan zijn 20e editie toe.
In alle vroegte werden de optimisten zaterdagochtend geladen in een grote aanhanger en ging de hele delegatie richting Maaseik. Herman nam de motorboot mee voor de begeleiding en reserveonderdelen, kwestie van geen enkel te risico nemen!
De start was bij jachthaven Heerenlaak bij Maaseik.Ter plaatse aangekomen moest er een flink eind met de bootjes gedragen worden maar met de hulp van de ouders was deze klus en ook het optuigen snel geklaard. Intussen was ook de inschrijving open en kreeg iedereen een rugnummer. Terug bij de bootjes was het al bijna middag en was er nog tijd om de boterhammen op te eten.De wind waaide stevig en bij sommigen begonnen ook de zenuwen te werken, nu was er geen weg meer terug.
Gelukkig werd er al snel geroepen voor de briefing en kon iedereen daarna het water op naar de startlijn. Ook hier verliep alles goed en konden alle 85 deelnemers op weg naar de indewindse boei. Na het ronden was het veld op de ruimewindse koers al goed uitgerekt. Maar al snel lag alles weer op een kluitje in een luwte bij een smalle doorgang met hoge bomen. Langzaam kon de een na de ander ontsnappen en werd het veld nog verder uiteen getrokken. Nog één afbuiging… en daar was de Maas, waar iedereen door wandelende of fietsende ouders, broers en zussen aangemoedigd werd. Hier werd afwisselend halve, ruime of voor de wind koers gezet naar Stevensweert. Alle trucs bij de cursussen en jeugdwerking geleerd werden gebruikt om de bootjes zo snel mogelijk te laten lopen. Iets voorbij Stevensweert werd via een afslag naar links de Maas weer verlaten richting jachthaven van Noord Limburg Maas.
Dit laatste stuk moest er weer opgekruist worden en bij de minder getrainde begon de vermoeidheid hier toe te slaan. Gelukkig niet bij onze deelnemers die allemaal zonder moeite de finish haalden De bootjes werden weer geladen. En vervolgens allen koers richting grote tent voor hotdogs en drinken.
Bij de prijsuitreiking kreeg iedereen een mooie medaille en een tas met leuke spullen. Onze zeilers keken dit jaar eerst de kat uit de boom en eindigden tussen plaats 33 en 63 maar besloten unaniem: we’ll be back.
Moe maar voldaan keerden we snel terug naar Turnhout want sommige zotten wilden zelfs ’s nachts nog doorzeilen.

Hieronder de deelnemers en hun behaalde plaats:
 
Thomas Daniels 33
Sander Liebregts 35
Jef Peeters 45
Carl Proost 49
Charlotte Proost 50
Sarah Proost 54
An katrien Peeters 56
Wim Proost 63

Dank aan Yves voor het rijden met zijn camionet, Erik voor het gebruik van zijn aanhanger en Herman voor begeleiding met de motorboot

Foto's
's ochtends voeg klaar voor vertrek de startplaats eten voorbereiding
laatste controle de breefing groepsfoto tactiekbespreking vertrek
klaar voor de start de startlijn de bovenboei
windstilte Wim Sander Jef
Thomas Charlotte hoe het niet moet finish aankomst

Bekijk de Slideshow!

Indrukken van de deelnemers

afvaart van de Maas volgens Thomas

Met een beetje zenuwen, vertrokken we naar de Maas. We waren wel wat te vroeg, maar dat gaf niks. Het was er heel leuk en heel mooi. Toen we gingen vertrekken, was ik wel heel zenuwachtig, maar toen we een eindje verder waren, viel het goed mee. Het begin was makkelijk, maar toen we de Maas op vaarden was er geen wind. Achter de bocht was er weer wind en toen ik weer iemand bekend tegenkwam, gaven ze me wat hulp. Dat was heel leuk. Wat ik niet wist, was dat achter de volgende bocht de finish was en toen ik net voor de was, was ik in de wind gaan varen. Het was er heel mooi en heel leuk. EINDE
 
Volledige uitslag Afvaart van de Maas 2007